Blogi: Kriisi koskettaa meitä kaikkia
02.03.2022
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut rajusti globaalia toimintaympäristöä, ja aiemmin epätodennäköiset skenaariot ovat muuttuneet mahdollisiksi.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan varhain torstaiaamuna 24.2.2022. Ukrainan kansalla on vahva tahto puolustaa maataan. Samalla myös länsimaat ovat löytäneet odotetumpaa yhteisemmän rintaman taistelussa Eurooppaan kohdistuvaa aggressiota vastaan.
Tilanne maailmanpolitiikassa on muuttunut valtavasti viikossa ja muuttuu varmasti kevään edetessä edelleen. Yleisen epävarmuuden lisäksi nousee esiin kysymys vaikutuksista omaan toimialaan. Venäjän sota Ukrainassa sekä siihen liittyvä pakotekierre vaikuttavat vääjäämättä. Edessä ovat Venäjän mahdolliset vastapakotteet, ruplan ja Venäjän talouden mahdollinen romahdus sekä näiden kaikkien asioiden kerrannaisvaikutukset.
Suomen viennistä 5,5 % suuntautui Venäjälle tammi-marraskuussa 2021, mutta pakotteet vaikeuttavat epäilemättä ulkomaankauppaa ja yritysten toimintaa Venäjällä jatkossa. On ollut viitteitä jopa ulkomaalaisten yhtiöiden kansallistamisesta Venäjällä, mikäli kriisi pitkittyy. Valtava seikka on myös energian (kaasu, öljy) tuonnin tulevaisuus Venäjältä Eurooppaan.
Yleinen epävarmuus vaikuttaa luonnollisesti kulutukseen rajoittavasti. Tämän päivän tiedoilla Suomen toimitilamarkkinassa vaikutukset tuskin ovat dramaattisen suuria. Riskitason tarkastelu korostuu ja päätöksenteko voi pitkittyä. Epävarmassa taloustilanteessa korot pysynevät alhaisina jatkossakin. Asialla on merkitystä kiinteistöjen arvon kehittymiseen ja niiden kiinnostavuuteen sijoituskohteena. Koronnousu voi siis lykkääntyä, mutta Venäjän hyökkäys leikkaa kokonaisuudessaan talouskasvua.
Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa ja kriisi lisää entisestään toimitusvaikeuksia. Sotatilanne luo nousupaineita energian hintoihin ja sen myötä inflaatioon. Ukrainan sota vahvistanee kiinteistöihinkin kohdistuvia energiainvestointeja, koska Venäjän energiatuonnin riippuvuudesta halutaan eroon. Kiinteistöjä on yleisesti pidetty turvallisena vaihtoehtona osakemarkkinoiden myllertäessä ja toisaalta suojana inflaatiota vastaan. Ala on yleisesti ottaen ennakoitava.
Sota on aina valtava inhimillinen tragedia ja horjuttaa perusturvallisuuden tunnetta vahvasti myös Suomessa. Nykyisessä kriisitilanteessa voi olla vaikea elää erillistä ammattiroolia ja yksityiselämän roolia. On tärkeä antaa, sitä toivoville, aiheelle aikaa ja keskustelua myös työpaikalla. Kannustan myös tukemaan sitä arvokasta työtä, jota avustusjärjestöt tässä kriisissä tekevät ukrainalaisten auttamiseksi.
Ulla Lyytinen, YTM, LKV, AKA, IAT
liiketoimintajohtaja, LogisTila