Ideasta innovaatioon
14.05.2021
Kiinteistöcastin neljännessä jaksossa käsiteltiin innovaatioiden syntymistä ja sitä, miten ne voisivat näkyä kiinteistömaailmassa. Jakson vieraina olivat SSA Groupin luova johtaja Hannu Holma ja Innotiimi ICG:n innovaatiokonsultti Antti Miettinen.
Innovaatiolla on monta määritelmää. Usein sanotaan, että se on uusi asia, joka on jalostettu markkinoille, kuten esimerkiksi oleellisesti paranneltu tuote tai palvelu. Innovaatiot syntyvät ideoiden pohjalta.
– Luovuus erottaa ihmisen muista nisäkkäistä. Idean ydin on se, että yhdistämme aivoissamme kaksi asiaa. Innovoinnissa ideoita pitäisi tulla paljon, kertoo Innotiimi ICG:n innovaatiokonsultti Antti Miettinen.
Yksi hienoista innovaatioesimerkeistä kiinteistöalalla on Valo Hotel & Work, jossa yhdistetään hotelli ja toimistot yhdeksi nykyaikaiseksi työympäristöksi.
– Valo syntyi siitä, kun yhtiökumppanini reissasi monta vuotta ja nukkui, milloin toimistoissa ja milloin hotelleissa. Aina, kun hän tuli maanantaina toimistolle, haisi kuivunut viemäri. Siitä tuli ajatus yhdistää toimistot ja hotellit, sanoo SSA Groupin luova johtaja Hannu Holma.
Innovaatiot vaativat yhteistyötä
Menestyksekkäät innovaatiot syntyvät usein yhteistyön tuloksena esimerkiksi asiakkaiden kanssa. Tällöin innovaatio voi muuttua radikaalistikin prosessin aikana palautteiden mukaan. Omien ideoiden esille tuominen vaatii rohkeutta.
– Idea syntyy usein jossain yksinäisyydessä ja sen esille tuominen vaatii heittäytymiskykyä. Vasta siinä vaiheessa, kun joku toinen rohkea ihminen tarttuu siihen, menee asia eteenpäin, toteaa Holma.
Usein puhutaan yritysten innovaatiokulttuureista, joilla havainnollistetaan muun muassa, miten yrityksen sisällä ideoitaan. On yrityksiä, joissa ollaan omien ideoiden vankeja ja huomataan, että jäädään jälkeen kilpailijoista.
– Jotkut yritykset ovat tosi hyviä innovoimaan, mutta voi olla myös niin, että yritys on niin vahvasti omalla toimialallaan ja keskittynyt nykyisten asioiden parantamiseen, että se tarvitsisi vähän apua ulkopuolelta. Yksi idea on lainata investointiresursseja toisilta toimialoilta, ehdottaa Miettinen.
Olisiko aika kiinteistöalan mullistukselle?
Kiinteistöalaa on usein moitittu siitä, että siellä ei mielellään lähdetä tukemaan alaa suuresti mullistavia muutoksia.
– Uusien innovaatioiden läpilyönti vaatii usein niin sanotusti uusien sanojen keksimistä, jotta sinä tulet ymmärretyksi, kertoo Holma.
Lähivuosina alalla on kuitenkin mietitty vahvasti muun muassa rakennusten käyttöasteita ja sitä, miten resursseja tulisi käyttää nykyistä paremmin.
– Seuraavan kymmenen vuoden aikana uudisrakentaminen tullaan tekemään vaikeaksi esimerkiksi rajoituksilla. Meillä ei ole mitään perustetta rakentaa uutta niin kauan kuin on näin paljon rakennuksia ja paikkoja tyhjillään, Holma miettii.
– Kun pystyt kehittämään oikeasti ekologisesti kestävä konseptin, on se sataprosenttisesti menestys, hän jatkaa.
Kuuntele Kiinteistöcast -jakso kokonaisuudessaan täältä!