Tavoitteena hiilineutraali kiinteistö - miksi ja miten?
01.04.2021
Kiinteistöcastin ensimmäisessä jaksossa käsiteltiin ympäristöasioiden vaikutuksia kiinteistöalaan. Paine parantaa kiinteistöjen ekologisuutta kasvaa ja näkyy jo mm. rahoitushaasteina. Jakson vieraana oli LeaseGreen Oy:n toimitusjohtaja Thomas Luther.
Kiinteistöjen energiakulutuksesta johtuvat päästöt kuormittavat ympäristöä todella paljon. Muun muassa rakennusten lämmitys, jäähdytys ja sähkön kulutus aiheuttavat päästöjä runsaasti.
– Rakennetusta ympäristöstä syntyy jopa 30-40% koko Suomen energiankulutuksesta ja päästöistä. Jos haluamme parempaa maailmaa, niin ei ole muita vaihtoehtoja, kuin panostaa kiinteistöjen ympäristöasioihin, toteaa LeaseGreen Oy:n toimitusjohtaja Thomas Luther.
Valveutuneisuus lisää rahalle painetta
Kuluttajien ja yritysten ympäristötietoisuus kasvaa koko ajan. Usein esimerkiksi rahoituksen saaminen vaikeutuu, jos kiinteistöjen ekologinen tilanne on huono.
– Todella rajusti tulee etenkin ulkomaisten pääomasijoittajien suunnasta painetta. Jos investointi ei ole ekologisesti fiksu, niin ei tule rahaa tai sitten se tulee kalliimmalla korolla, toteaa Luther.
Isoilla konserneilla onkin jo usein vastuullisuusstrategiat, joihin he ovat sisällyttäneet lupauksia esimerkiksi kiinteistösalkun hiilijalanjäljen puolittamisesta. Joidenkin kiinteistösijoittajien portfolio voi olla jo kokonaan täynnä nollahiilirakennuksia.
LogisTilan toiminnassa ympäristövaatimukset näkyvät yhä enenemissä määrin myös potentiaalisten vuokralaisten pyynnöissä. Energiakulutuksen lisäksi huomiota kiinnitetään usein esimerkiksi kierrätykseen, pyöräparkkeihin, materiaaleihin ja sähköautojen latauspisteisiin.
– Ihan takuuvarmasti vuokralaisille on ainakin lähitulevaisuudessa arvoa kiinteistön ekologisuudella. Voi olla toimijoita, jotka eivät suostu menemään muihin kuin ekologisiin kiinteistöihin. Heilläkin alkaa olla paineita ja tavoitteita näyttää, että he toimivat ekologissa tiloissa, Luther kertoo.
Energiaremonteista apua hiilijalanjäljen kampitukseen
Yksi mahdollinen toimenpide kiinteistön hiilijalanjäljen laskemiseksi on esimerkiksi laajamittainen kiinteistön energiaremontti.
– Merkittävät energia- ja ilmastoremontit ovat laajamittaisia toimenpiteitä, jotka edellyttävät tarkkaa suunnittelua. Siinä katsotaan muun muassa energiatehokkuutta eli, paljonko kiinteistö käyttää energiaa ja, miten se tuotetaan, Luther toteaa.
LeaseGreen on ollut mukana usean eri toimijan kanssa kartoittamassa kiinteistösalkkujen ekologisia mahdollisuuksia ja tekemässä energiaremontteja.
– Katsomme millaisia toimitiloja salkusta löytyy ja kampaamme potentiaaliset kohteet niin sanotusti koreihin. Sen jälkeen luomme asiakkaillemme tiekartan, jonka avulla etenemme. Isossa kiinteistömassaa yhden kämpän energiaremontointi ei juurikaan muuta mitään, vaan pitää lähteä määrätietoisesti liikkeelle, Luther sanoo.
Kuuntele Kiinteistöcast -jakso kokonaisuudessaan täältä!